15 år og tom af ros

 Artikel af Jesper Juul

Artikel af familieterapeuten Jesper Juul om den vigtige forskel på at få megen ros, opmærksomhed på sine talenter og præstationer og derved mere selvtillid end selvværd. Hvad kan konsekvensen blive for en ung, der føler sig tom og ikke okay som den hun er.

(en 15 årig pige skriver til Jesper Juul i norsk brevkasse, og får svar fra ham – læs herunder)

“Jeg har læst alle dine sidste artikler i avisen om det at give og få for meget ros med stor interesse. Jeg er en pige på femten år som gennem hele min opvækst har fået masser af ros og beundring fra familie og venner. I de sidste tre år har jeg været meget aktiv inden for håndbold og dans og brugt meget energi på skolearbejdet.

Resultatet er, at jeg har fået ekstremt mange positive tilbagemeldinger. Jeg har fået topkarakterer i næsten alle fag og jeg har fået at vide, at jeg er den bedste i klassen. Ikke bare i et eller to fag men i ALT! Sådan er det også med dans og håndbold. Efter hver eneste dansetime sagde læreren ” Flot gået! Du er bare helt rå!” Hun sagde det kun til mig og aldrig til de andre piger. Det samme med håndbolden – jeg fik altid at vide at jeg var banens bedste.

I begyndelsen var det jo helt fantastisk at få så meget ros og hver gang kom jeg i en ekstrem lykkerus. Men efterhånden forstod jeg, at jeg ikke i min underbevidsthed kunne tage hjem fra en dansetime uden at have fået ros fra instruktøren. Jeg var simpelthen blevet helt afhængig!

Når jeg ikke fik topkarakterer gik mit liv i stykker

Når jeg ikke fik topkarakter ved prøver i skolen eller ikke løb hurtigst i gymnastiktimerne gik mit liv helt i stykker! Da jeg for nogle år siden fandt ud af at jeg faktisk kunne blive den bedste til alt, kunne jeg jo ikke lade chancen gå fra mig. Jeg satte mit konkurrenceinstinkt i højeste gear og skulle klare ALT. Jeg sled simpelthen mig selv op og det som nu føles så trist er, at alle de pæne ting folk siger til mig slet ingen betydning har mere. Ingenting er bare godt nok.

Uanset hvad folk siger, betyder det næsten ikke noget, fordi det de siger helt enkelt ikke er godt nok for mig. Jeg er blevet dybt afhængig af at få respons og positive tilbagemeldinger fra alle omkring mig. Jeg har helt mistet den indre glæde ved at gøre ting. Ingenting kommer indefra mere.

Jeg er meget bevidst om dette og er trist over at jeg er blevet en slave af andre menneskers meninger. Jeg er også utroligt træt af at jeg altid skal være den bedste og derfor altid sammenligner mig med andre. Det gælder specielt de andre piger på danseholdet. Der er altid hård konkurrence mellem os. Jeg har mest lyst til at melde mig ud af dette konkurrence-maraton, men det er altså meget svært.
Alt dette har nu udviklet sig så meget at jeg føler, at jeg har brug for hjælp. Jeg er meget enig i det du har skrevet om ros og håber at du vil svare mig. Det vil betyde rigtig meget for mig!

Svar fra Jesper Juul

Af de mange unge og voksne, som har skrevet til mig med hver deres personlige historie om, hvordan for meget ros har ført til en dyb indre tomhed, er dit brev både det mest personlige og mest præcist formulerede (også her klarer du altså at være den bedste!) og det gør mig ekstra trist, fordi jeg ved, at der findes mange unge i samme eksistentielle situation som du er i nu. Mange af dem går til lægen, som fejlagtigt diagnosticerer dem som deprimerede og ordinerer Cepramil (”lykkepiller”) ell. lignende produkter. Andre udvikler spiseforstyrrelser eller begynder at skære i sig selv (”cutting”). Det er forfærdelig trist, at så mange læger ikke kan skelne imellem følelsesmæssige problemer og eksistentielle kriser. Specielt når det gælder børn og unge er der stor uvidenhed og konservatisme i systemet. Derfor er din beskrivelse et uvurderligt dokument, som forhåbentlig kan hjælpe andre unge, som ikke reflekterer og formulerer sig med så stor selvindsigt som du gør.

Jeg er enig med dig i, at du har brug for hjælp og jeg håber, at du med dine forældres eller skolens hjælp kan finde en psykolog eller terapeut, som har lagt trangen til at rose bag sig og er indstillet på at bruge et års tid på at genfinde dit indre menneske. Så vidt jeg kan vurdere behøver du ikke være bange for, hvad der kan dukke op fra underbevidstheden. Du er aldrig blevet mishandlet eller groft omsorgssvigtet og det betyder, at dit indre menneske (dit ”selv”) er intakt, nuanceret og smukt. Du er med andre ord ikke blevet ”afhængig” af ros for at dulme smerte, angst eller fortvivlelse. Du blev afhængig bare fordi det føltes godt at blive rost, men havde tilstrækkelig meget selvfølelse før det skete til at kunne stoppe op nu og revurdere den måde du lever dit liv på.

En del af æren for dette tilkommer dine forældre, som jeg håber vil være med til at finde nye måder at elske og støtte dig på i de kommende år. Hvis ikke, kan du også klare det selv med støtte fra gode venner og andre, som sætter pris på dig uanset dine præstationer.

Efter min erfaring kan det godt blive vanskeligt at finde en professionel, som du kan få et optimalt samspil med, men du må bare huske, at du har lov til at være kritisk og ikke behøver at spilde din tid samen med en, som bare vil arbejde med din selvtillid.

Jeg voksede selv op og klarede mig godt i skolen, på fodboldbanen, tennisbanen osv. men uden nogen sinde at opleve anerkendelse. I de næsten ti år hvor jeg gik i læreanalyse og egenterapi hos forskellige psykoterapeuter, sagde de alle med mellemrum det samme til mig. ”Du må lære at tage imod ros” (Både de og jeg tilhører jo en generation, hvor der var meget  kritik og næsten ingen ros i børneopdragelsen). Jeg selv var splittet mellem min egen oplevelse og min respekt for deres autoritet. Hver gang jeg fik ros blev jeg trist til mode og de mente, jeg burde blive glad!

“Hver gang jeg fik ros, kom jeg i kontakt med min dybe længsel efter at blive ‘set’ og anerkendt.

Det tog mange år før det gik op for mig, at mine terapeuter tog fejl. Hver gang jeg fik ros, kom jeg i kontakt med min dybe længsel efter at blive ”set” og anerkendt og tristheden var en påmindelse om det savn og den sorg jeg bar rundt på af samme årsag. Alligevel gentog jeg mine terapeuters fejl nogle gange før jeg blev taget i skole af en ung og meget smuk kvinde, som havde været min klient i nogle måneder. Hun sagde, ”Jesper, hvis du virkelig ikke kan fatte, at man kan være smuk og have det ad Helvede til på samme tid, må jeg finde mig en anden terapeut. Hele mit liv er jeg bare blevet ”set på” så nu vil jeg ”ses”!

Hun vidste – meget bedre end mig – at det netop ofte er de smukke og de dygtiges handicap. De bliver set på, beundret og rost, men sjældent ”set” som de unikke mennesker og personer de også er.

Du er heldig, fordi du så tidligt i livet har opdaget, at der er noget der ikke stemmer. Måske skal du opgive dansen og sporten en tid, men det er jo ikke dine aktiviteter der er problemet. Det er (har været) din måde at forholde dig til dem på og dine urealistiske forventninger til, hvordan de kan berige dit liv.

En bedstefar spurgte sit femårige barnebarn, hvad han ville være, når han blev stor. ”Den bedste!”, svarede drengen. ”Den bedste hvad?”, spurgte bedstefar. ”Den bedste mig, selvfølgelig”, sagde drengen.

Jeg ønsker dig al mulig held og lykke på din nye opdagelsesrejse og ser frem til at høre mere om, hvad du lærer undervejs!

– Jesper Juul

– artiklen er skrevet af Jesper Juul og bragt i blandt andet norsk avis

Jesper Juul var en meget anerkendt familieterapeut som jeg har lært meget af både som god ven, mentor og samarbejdspartner. Jesper Juul var også forfatter til flere bøger om børne- og familieliv. Se dem herunder.

Han døde d. 25. juli 2019. Må han hvile i fred, og stadig kunne se hvilke store aftryk han har sat i verden for børn og familier

Læs om Jesper Juul på:   www.jesperjuul.com

FLERE AF JESPERS ARTIKLER

Du kan også læse flere af hans inspirerende artikler her >>

BLOGINDLÆG OM FORÆLDRESKAB: Læs flere af vores blogindlæg og artikler [button window=”new” color=”#303033″ style=”outline” link=”http://hverdagenshelte.com/hverdagenshelte-blog/”] HER >>[/button]  

VORES KALENDER: Se vores kalender for næste foredrag, kurser og events [button window=”new” color=”#303033″ style=”outline” link=”http://hverdagenshelte.com/#section-5858″] HER >>[/button]  

NYHEDSBREV: Modtag vores nyhedsbrev med guides og artikler for forældre og fagfolk, og nyheder fra os om events mm.  [button window=”new” color=”#303033″ style=”outline” link=”https://hverdagenshelte.us1.list-manage.com/subscribe?u=7b5a37f7c8be51f41b80358e1&id=44f81c92b8″] HER >>[/button] 

TEENPOWER Kursus hvor unge lærer at styrke deres selvstændighed, mod og selvværd Læs om vores kurser for unge her >> 

SAMTALER der forandrer livet i familien og ungdomslivet for unge

Du kan også læse om vores samtaleforløb her. Vores samtaleforløb er både for unge, for forældre alene og for hele familien.

Jesper Juuls bøger

Vi anbefaler på det varmeste Jespers bøger, til god inspiration til dit liv som forælder – som menneske.

FØRERULVE

Køb bogen Førerulve her >>

FAT DET NU, FORÆLDRE!

Køb bogen Fat det nu, forældre her >>

DIT KOMPETENTE BARN

Køb bogen Dit Kompetente barn her >>

LIVET I FAMILIEN

Køb Livet i Familien her >> 

AGGRESSION- en naturlig del af livet

Køb bogen Agression her >>

KUNSTEN AT SIGE NEJ – med god samvittighed

Køb bogen Kunsten at sige nej her >>

DAGENS MAND OG FAR

Køb bogen Dagens mand og far her >>

EMPATI

Køb bogen Empati her >>

BARNETS TARV VED SKILSMISSE

Køb bogen Barnets tarv ved skilsmisse her >>