Knyt og lyt – til din teenager

Hvordan kan vi kommunikere og lytte, så vores teenager føler sig hørt, set og anerkendt? Og samtidig på en måde så du som forælder, bliver hørt ?

 

Som forælder virker det naturligt at give vores børn den sandhed vi tror på, og hvordan vi forstår vores virkelighed.

 

Vi har måske en intention om, at de skal overtage vores sandhed eller syn på sagen. Vi kan glemme i forsøget, at vores barn selv skal lære hvad hun eller hun mener og oplever, ud fra dets egne fornemmelser og erfaringer – dårlige som gode. Vi forsøger at oplyse dem, undervise dem og give dem mere viden og tror, at så løser tingene sig nok. ”Du skal da bare gøre X”, ”Hvorfor gør du ikke bare X eller Y”?. Men det er ikke tilstrækkeligt for, at børn føler sig hørt, set og anerkendt. Derfor afviser de os eller føler vi ikke forstår, eller hører hvad de faktisk siger.

 

Som oftest handler vores forsøg på at fixe mere om vores egne behov end vores barns

 

At udelukkende forsøge at følge vores voksenråd kan komme til at forværre de unges oprindelige udfordring, fordi de måske ikke alene er kede af problemet, men nu også bliver kede af vores manglende evne til at gøre ordentlig brug af de råd, vi har givet.

 

 

GUIDE :

1. Timing er fundamentet for samtalen

Forsøg ikke at hjælpe din teenager imens han/hende er frustreret, presset eller ked af det. Vi lukker alle sammen for vores ører når vi er under pres. Giv her i stedet dine lyttende ører med omsorg, tid og tålmodighed. Evt. et kram eller en støttende hånd.

 

  2. Lad dem tænke selv

Spørg åbent og nysgerrigt og hjælp din teenager med at bruge hjernen selv, i stedet for at låne ham / hende din hjerne. Selv råd, der er meget overbevisende, er ikke altid nemme at følge. Især ikke hvis de medfører noget, der er svært – hvis rådet rammer et ømt punkt, vi selv er utilfredse med ser sådan ud. Er du selv god til det du rådgiver om? Og er det et for stort skridt for din teenager, så det bliver en fiasko bare at tænke på det?

 

3. Lån dine råd ud

Husk at vi voksnes synsvinkel er meget forskellig fra børns. Vi skal besøge vores teenagers verden indefra og se på muligheder og løsninger derfra. Når du giver råd og foreslår løsninger for dit barn, er det vigtigt, det er noget, du beder ham/hende om at overveje, og ikke er noget, du propper ned i halsen på dit barn. Tilpas dine forslag med timing til hans eller hendes kunnen, alder og modenhed.

Bed ham om at overveje dit forslag og selv at forbedre på din ide: ”Jeg tænker det kunne gøres på mange måder, men du skal jo finde din egen. Hvordan kunne du gøre det på din måde?”

 

 4. Tillad det svære

Vi har en automatisk adfærd, når vores børn har det svært, nemlig at fixe deres problemer hurtigst muligt, fordi det er så svært for os, når de har det svært. Men det fjerner ikke smerten og det der er svært. Og det lærer dem slet ikke at tænke selv og udvikle selvindsigt.

Forhold dig så åbent du kan for din teenagers indre verden og svar. Deres vej til dybere mening kan være en helt anden end din. Din teenager er ved at udvikle sine egne værdier, og det er i gennem dem, at han eller hun finder svar.

 

Check din agenda når du  spørger din teenager, hvordan dagen er gået i skolen… og får et ”Fint”. Kender du det? Mange børn og unge har en frygt for, at blive betragtet som forkerte, barnlige eller mangelfulde, når de deler deres tanker med os voksne. Frygten er bagsiden af deres behov for, at vi kan lide dem og lide det, de udtrykker. Hvis vores teenager er bange for, hvad det han/hun fortæller os vil gøre ved os, holder han/hun på ordene og besvarer vores spørgsmål med ’Det ved jeg ikke’.

 

  5. Fyr din indre dommer 

Lad dine spørgsmål i svære situationer tage udgangspunkt i din undren, åbenhed og udømmende tilgang. Stil kun få af dem, og giv tid til refleksion. Endda også tid til dagen efter, hvis der skal mærkes efter før der kan svares.

Hvad skete der så?

Hvad gjorde du?

Hvad gjorde hun/han?

Hvordan var det for dig?

Hvad tænkte du, da det skete?

Hvad synes du om at X gjorde sådan?

Hvad ville du ønske selv at gøre anderledes en anden gang?

Hvad har du brug for hjælp til, fra mig?

Hvad lærte du af den situation?

Hvad er du mon i gang med at lære for tiden, i den her tid?

Osv.

 

 

DOWNLOAD DIN EGEN GRATIS GUIDE

Du kan få mere inspiration til at kommunikere bedre med din teenager i guiden 10 veje til bedre kommunikation med din teenager.

 

Download den her helt gratis.
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

God fornøjelse med jeres videre samtaler 

Maya Beck