Artikel ~ Det er for sent at opdrage

 Artikel af Jesper Juul

 Når børn kommer i puberteten er det principielt for sent at opdrage på dem, men fuldt ud muligt at være sammen med dem på en måde, hvor de voksne stadig kan have konstruktiv indflydelse på de unges adfærd, trivsel og udvikling.

Det kræver at man sætter en stopper for den velmente form for bedrevidende opdragelse, som ens teenager indtil nu måske har haft brug for og måske også glæde af. Fra nu af må I være hans eller hendes ”sparringspartnere”, som giver feedback på det han/hun gør og siger og ud fra jeres kendskab til ham/hende som menneske og jeres egne værdier. En sparringspartner er en træningspartner ( i boksning) som gør maksimal modstand og minimal skade. Sig hvad I kan lide og ikke lide, hvad I vil være med til og ikke med til osv. men sig det kun én gang  og tro mig, det gør langt større indtryk end de mange gentagelser og bekymrede ansigtsudtryk.

Resten af jeres barns liv skal I være hans sikkerhedsnet – et sted hvor han/hun kan komme for at få støtte, hjælp og omsorg, når han/hun kæmper med livets store og små problemer.

Han/hun vil måske afprøve sit forhold til stoffer, alkohol, ”dårlige” venner og alt det andet, vi som forældre nærer en berettiget frygt for. Udfaldet af hans/hendes eksperimenter afhænger 75% af det fundament, han/hun med jeres hjælp har bygget op de første ti leveår og 25% af, hvordan I møder ham/hende nu og i de kommende fire-fem år.

Teenagere har allermest brug for tre ting: tillid, tillid og tillid! Jeres tillid til at han gør det bedste han/hun kan med det I har givet ham/hende og det menneske han er blevet og er på vej til at blive. Elsk jeres barn og hav tillid – også når det synes næsten umuligt. Jo mere I bekymrer jer og forsøger at kontrollere ham/hende jo mere vil han lukke af og jo oftere vil han lyve for jer. Sæt jeres grænser, men forsøg ikke at bestemme over ham og hans personlige valg.

 

Jesper Juul var en meget anerkendt familieterapeut som vi har lært meget af og har holdt af at samarbejde med. Jesper Juul er også forfatter til flere bøger om børne- og familieliv. Se dem herunder. Jesper døde d. 25. juli 2019. Må han hvile i fred, og stadig kunne se hvilke store aftryk han har sat i verden for børn og familier

 

Læs også om Jesper Juul på:   www.jesperjuul.com

 

 

 
 
BLOG INDLÆG OM FORÆLDRESKAB: Læs flere af vores blogindlæg og artikler [button window=”new” color=”#303033″ style=”outline” link=”http://hverdagenshelte.com/hverdagenshelte-blog/”] HER >>[/button]
 
 
VORES KALENDER: Se vores kalender for næste foredrag, kurser og events [button window=”new” color=”#303033″ style=”outline” link=”http://hverdagenshelte.com/#section-5858″] HER >>[/button]
 
 
NYHEDSBREV: Modtag vores nyhedsbrev med guides og artikler for forældre og fagfolk, og nyheder fra os om events mm.  [button window=”new” color=”#303033″ style=”outline” link=”https://hverdagenshelte.us1.list-manage.com/subscribe?u=7b5a37f7c8be51f41b80358e1&id=44f81c92b8″] HER >>[/button]
 
TEENPOWER Kursus hvor unge lærer at styrke deres selvstændighed, mod og selvværdLæs om vores kurser for unge her >>  
 

 

SAMTALER der forandrer livet i familien og ungdomslivet for unge

Du kan også læse om vores samtaleforløb her. Vores samtaleforløb er både for unge, for forældre alene og for hele familien.

 

 

Jesper Juuls bøger

Vi anbefaler på det varmeste Jespers bøger, til god inspiration til dit liv som forælder – som menneske.

FØRERULVE

Køb bogen Førerulve her >>

 

FAT DET NU, FORÆLDRE!

Køb bogen Fat det nu, forældre her >>

 

DIT KOMPETENTE BARN

Køb bogen Dit Kompetente barn her >>

 

LIVET I FAMILIEN

Køb Livet i Familien her >> 

AGGRESSION- en naturlig del af livet

Køb bogen Agression her >>

 

KUNSTEN AT SIGE NEJ – med god samvittighed

Køb bogen Kunsten at sige nej her >>

 

DAGENS MAND OG FAR

Køb bogen Dagens mand og far her >>

 

EMPATI

Køb bogen Empati her >>

BARNETS TARV VED SKILSMISSE

Køb bogen Barnets tarv ved skilsmisse her >>